Advies AG aan Hoge Raad: veroordeling wegens het medeplegen van moord op Curaçaose politicus Wiels in stand laten

 In Rechtspraak

De veroordeling van een verdachte tot 26 jaar gevangenisstraf wegens het medeplegen van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Harteveld de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.

Wiels werd op 5 mei 2013 om het leven gebracht op het strand van Marie Pampun op Curaçao. Ten tijde van zijn dood was hij de leider van de regeringspartij Pueblo Soberano (‘Onafhankelijk Volk’).

Voor de moord werden tot nu toe vier mannen verantwoordelijk gehouden. Een verdachte werd voor zijn berechting om het leven gebracht, een andere pleegde zelfmoord in zijn cel. Een derde verdachte (de schutter) is op 5 juli 2016 onherroepelijk veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens de moord op Wiels en twee andere moorden.

Het gerechtshof oordeelde dat de verdachte in kwestie in opdracht van een ander een leidende rol heeft gehad in het opzetten van het plan voor de moord op Wiels en de financiële afwikkeling daarvan. Het hof legde hem wegens het medeplegen van de moord 26 jaar celstraf op.

De verdachte stelde beroep in cassatie in. De vijf cassatieklachten richten zich met name op het gebruik van een aantal (anonieme) getuigenverklaringen voor het bewijs.

Advocaat-generaal Harteveld vindt dat de cassatieklachten niet slagen. Hij stelt zich op het standpunt dat het gebruiken van de getuigenverklaringen voor het bewijs geen strijd oplevert met artikel 6 EVRM (het recht op een eerlijk proces). Hij adviseert de Hoge Raad dan ook de veroordeling in stand te laten.

Voorlopig is de uitspraak van de Hoge Raad bepaald op 5 november 2019.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat al dan niet te volgen. De advocaat-generaal is lid van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.