Liquidatieplan Rooie Toon is volgens advocaat onzin

 In Nieuws

Artikel uit de Volkskrant

De dinsdag gearresteerde Toon van H. (61), alias Rooie Toon, wordt verdacht van het beramen van de liquidatie van een topman bij het Openbaar Ministerie en een medewerker van de FIOD. Zijn advocaat Ludo Hameleers spreekt van ‘een broodje aap’.

‘Kennelijk is een oude verdenking uit 2003 nieuw leven in geblazen’, aldus Hameleers. ‘Maar de heren waren toen geen doelwit, en nu weer niet. Mijn cllënt is hiervoor toen ook nooit vervolgd, er was geen enkel bewijs.’

De politie wilde woensdag slechts kwijt dat dinsdagmorgen rond 9.30 een 61-jarige man uit Echt is gearresteerd op verdenking van ‘het uitzetten van twee liquidatie-opdrachten’ tegen ‘twee overheidsambtenaren’.  Daarover is recentelijk informatie binnengekomen bij de politie in Oost-Brabant. Over de mogelijke doelwitten worden geen nadere mededelingen gedaan.

Onzin

Hameleers bevestigt dat zijn cliënt, net als dertien jaar geleden, wordt verdacht openbaar aanklager Paul van Hilten in het vizier te hebben. Van Hilten was destijds officier van justitie in Roermond, nu is hij advocaat-generaal bij het gerechtshof in Den Bosch.  ‘Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, maar het Openbaar Ministerie dus wel en dat op basis van één tip’, sneert de advocaat.  ‘Het is zo’n onzin.’

De politie neemt de informatie die recentelijk is binnengekomen ‘over de plannen die de man zou hebben’, zeer serieus. ‘Gezien de ernst van het feit is de informatie met voorrang opgepakt’, aldus de politie in een persverklaring. ‘Dit soort zaken kunnen immers niet worden getolereerd.’

Bij een huiszoeking in de woning van de verdachte is een vuurwapen met munitie aangetroffen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit, maar wil verder geen bijzonderheden prijsgeven.

Volgens advocaat Hameleers is zijn cliënt alleen veroordeeld voor wapenbezit en ‘iets met de fiscus’

Van Hilten vervolgde de Limburgse zakenman en antiekhandelaar begin deze eeuw onder meer voor heling van antiek en wapenbezit.  De verdachte werd eind 2003 bij een massale politie-inval gearresteerd omdat hij plannen zou hebben Van Hilten en een Eindhovense rechercheur te laten vermoorden. Deze rechercheur was ooit liaison-officier in Frankrijk, waar hij zich onder meer bezighield met onderzoek naar de roof van kunstschatten uit kastelen en landhuizen.

Ook werd ‘Rooie Toon’ destijds verdacht van liquidatieplannen tegen de omstreden vastgoedmagnaat Jos Geerts en het ‘verborgen houden’  van een vrouw die een moord had gepleegd.  Volgens advocaat Hameleers is zijn cliënt alleen veroordeeld voor wapenbezit en ‘iets met de fiscus’. Zo veroordeelde het gerechtshof in Den Bosch hem in 2006 tot drie maanden cel wegens het bezit van negen vuurwapens en ‘een soort maarschalkstaf met daarin verborgen een mes met een lemmetlengte van ongeveer 38 centimter’.  Voor de heling van een antieke klok werd hij in datzelfde vonnis vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.